lauantai 12. huhtikuuta 2014

Aino Ollikainen (1921-2012) - kolmen sodan lotta 1


Ollikkala 1923
Aino Ollikainen syntyi 27.3.1921 Pöljällä Ollikkalan talossa. Hänen vanhempansa olivat Juho ja Wilhelmiina  Ollikainen. Oheinen kuva on otettu 1920-luvun alkuvuosina, Aino on sisarensa Annan sylissä oikealla.

Talo oli pöljäläisittäin vakavarainen. Ollikkalassa oli puhelin, sinne tuli useampia lehtiä ja isäntä Juho oli monissa kylän ja kunnan riennoissa mukana. Lapset kasvoivat uskonnollisuuteen, sillä Ollikkalasta käytiin säännöllisesti kirkosta ja Juho piti alueen lapsille pyhäkoulua. Talon tyttäriltä Martalta ja Annalta on säilynyt 1920-luvun alusta päiväkirjat, joissa näkyy talon virkeä seuraelämä. Pöljän pysäkille talosta oli matkaa vain kaksi kilometriä, Aappolan ja Itäkallion seisakkeelle vielä vähemmän. Kuopiossa käytiin joka viikko.

Ollikkalan talon elämästä Ainon syntymän aikaan olen kirjoittanut blogissani Joulunviettoa Pöljällä ja Anna-sisaresta olen kertonut blogeissa Rakas, kultainen Pääskynen ja Millaista oli olla nuori Pöljällä sata vuotta sitten? 

Oheisessa kuvassa Aino esittelee ehkä uutta rekeä ja leikkimökkiä, joka oli rakennettu kotitalon pihapiiriin. Sekin osoitus talon suhteellisesta varakkuudesta tai lapsirakkaudesta. Leikkimökkejä ei Pöljällä tuolloin monta ollut.

Aino Ollikainen
Aino kasvoi suuressa perheessä, jossa kaikki osallistuivat talon töihin.Niitä tehtiin navetassa ja pelloilla pienestä pitäen. Tytöt osallistuivat Marttojen toimintaan, maatalouskerhoihin ja he opettelivat kudontaan, ompelua yms. erilaisilla kursseilla. Koulunsa Aino kävi läheisellä Pöljän kansakoululla.


Kutomiskurssit Pulasteen talossa 193o-luvulla. Aino Ollikainen etummaisena, mukana myös Kausu Rautiainen, Mirjam Pietikäinen, Aino Ollikainen, Hilkka Savolainen.



Aino kolmas oikeialta toisessa rivissä alhaalta. Opettaja Elsa Väänänen ja veistonopettaja Einari Väänänen.
Pöljän kansakoulu 1933.
Ohessa Ainon rippikuva vuodelta 1937. Kuva on otettu Siilinjärven kirkon edustalla.

Vuoden 1937 Siilinjärven rippilapset. Kirkkoherra Alikoski ja kanttori Matikka keskellä.
Aino osallistui Pöljän lottien toimintaan. Hänen isosiskonsa Anna oli esikuvana. Nämä nuoret naiset olivat saaneet kotonaan ja silloisessa kansakoulussa, erilaisissa yhdistyksissä isänmaallisen kasvatuksen. Lapsia ja nuoria kasvatettiin ymmärtämään oma elämä alisteisena suuremmalle tarkoitukselle eli isänmaan vaatimuksille. Lotta Svärdissä naiset oppivat sotilaiden huoltoa ja sairaanhoitoa. Ainon lottaneulan numero oli 81174. Pöljän lotista enemmän täällä Pöljäläisiä sodassa 1 .

Aino Ollikainen kuului sukupolveen, jotka kasvoivat aikuisuuteen sodan kynnyksellä. Lotta Esteri Hiltunen kirjoitti Ainon vieraskirjaan runon Suojärvellä, Karjalassa 24.8.1942:

Se ihminen elää ken taistelee
ja pyrkii korkeaan määrään.
Joka polkua kivistä ponnistelee,
mutta eksy ei tieltänsä väärään.
Mielessä vain, joka päivä ja yö,
suuri rakkaus tai pyhä suuri työ."

Kun talvisota syttyi, niin lottalupaus muuttui totiseksi todeksi. 18-vuotias Aino Ollikainen ilmoittautui lottapalvelukseen, kuten kymmenet muutkin ikätoverit kylällä. 


Aino Ollikainen 1939.
Lähteet: Aino Ollikaisen valokuva-albumit ja vieraskirjat. Seija Pitkäsen kotiarkisto.  Ollikkalan talon valokuvat. Veijo Ollikaisen kotiarkisto. Olsson, Myytti ja kokemus. Lotta Svärd sodassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti